Medlemshälsning

Hej kära medlemmar!

Så har vi kommit till den tiden på året när de allra flesta ser fram emot en efterlängtad semester.

Det har varit en intensiv vårtermin. Det är med oerhörd stolthet och glädje jag välkomnar ytterligare 14st nyutexaminerade och efterlängtade ortoptistkollegor som tog examen den 16 juni. Ortoptistutbildningen har nu haft två kurser och tar ett uppehåll inför den tredje kursstarten som blir höstterminen 2024. Vi ska vara oerhört stolta över att vår utbildning håller en hög europeisk standard och för de som är sugna på att testa sin kompetens ytterligare så finns det information om det europeiska diplomet här:https://euro-orthoptics.com/wp-content/uploads/2022/07/EDORTH_information_leaflet.pdf

Nästa datum för examination är den 3 november.

I Mars skickade Socialstyrelsen ut en remiss till ny optikerföreskrift. Den innehåller bland annat ett förslag på avskaffande av åldersgräns för förskrivning av glasögon och ordination av dilaterande ögondroppar. SIOF motsätter sig denna förändring då det krävs specialistkompetens för undersökning och glasögonutprovning av små barn, och detta utförs bäst under regi av ögonsjukvården med spetskompetens och teamarbete. Vårt remissvar finns att läsa under interna sidor, och vi har ett starkt stöd av SÖF, IOA samt OCE. 

Att vara ortoptist innebär ett stort ansvar och är ett otroligt krävande men givande yrke. Dessvärre finns det fortfarande en stor okunskap kring vad en ortoptist kan och gör. Det finns många brännande frågor för SIOF att arbeta med, men primärt är målet att få igenom en skyddad yrkestitel alternativt legitimation för ortoptistyrket. Från och med 1 juli i år när undersköterskor får skyddad yrkestitel är vi den enda hälsoprofessionen utan sådan. Det är hög tid att profilera oss och vi behöver hjälp av våra medlemmar. Mer information kring detta presenteras på årsmötet i Oslo i september. Hoppas vi ses där!

Å styrelsens vägnar önskar jag alla medlemmar en sommar fylld av sol, värme, fritid med nära och kära, salta bad och nya upplevelser.

 

Hälsningar

Ordförande

WOD 2023